De zoutmoerassen van het Ile de Ré

Op het Ile de Ré hoef je maar door de zoutmoerassen te lopen om je meteen misplaatst te voelen. Dit is een gelegenheid om de geheimen van het witte goud en het beroep van de zoutzieders te ontdekken tijdens uw kampeervakantie op het Ile de Ré.

Een know-how en duizend jaar oude gebaren

In het begin van de 11e eeuw begonnen de monniken van het eiland Ré de zoutmoerassen te exploiteren. Het eiland kreeg toen de bijnaam "Ré la Blanche", naar de kleur van de zoutpiramides die in de zoutmoerassen verrezen. Het witte goud van de moerassen werd geëxporteerd naar het hele koninkrijk Frankrijk en Noord-Europa, en zorgde voor de welvaart van het eiland.

In de 19e eeuw telde Ré nog bijna honderd kwelderarbeiders, ook wel paludiers genoemd, afhankelijk van de streek. Vandaag de dag zijn er nog maar een paar honderd die deze voorouderlijke praktijk voortzetten, met gebruikmaking van eeuwenoude technieken en know-how. In het noorden van het eiland, tussen Loix, La Couarde en Ars-en-Ré, in de buurt van de fietspaden, wordt nog ongeveer 460 hectare moerasgebied door de zoutzieders geëxploiteerd.

Wat je moet weten over de zoutoogst

Op het Ile de Ré wordt zout geoogst van juni tot september. Er zijn twee soorten zout: grof zout en bloem van zout. Het zout van het Ile de Ré is een 100% natuurlijk product en ondergaat geen enkele chemische behandeling tussen het ogenblik waarop het wordt geoogst en dat waarop het op de markt wordt gebracht.

De oogsttechniek is sinds de Middeleeuwen vrijwel onveranderd gebleven. Het grove zout (of grijs zout) wordt om de twee dagen geoogst op de kleibodem van het moeras. Het wordt opgeslagen in schuren, waar het minstens 6 maanden droogt. De zoutboer gebruikt een instrument genaamd "simoussi (een plank met een lang handvat) waarmee hij het grove zout van de bodem van de zoutpan kan schrapen, vervolgens een "souvron" (een instrument met een korter handvat) waarmee hij het zout weer op het pad brengt en zo kleine witte bergjes vormt.

De "fleur de sel", de nectar van het moeras, wordt aan de oppervlakte van het water verzameld. Fleur de sel is fijner dan grof zout en bestaat uit zeer fijne witte kristallen. Hij wordt geoogst op winderige dagen, meestal 's avonds. Hiervoor gebruikt de zoutboer een lousse (een soort schuimspaan) waarmee hij de kostbare kristallen van de oppervlakte van het moeras kan afschuimen en voorzichtig kan plukken. Bloemzout is gemiddeld 10 keer duurder dan grof zout.

Het schorren ecomuseum van Loix

Op camping Loix en Ré, aan de noordkust van het Ile de Ré, nodigt het ecomuseum van de zoutmoerassen u uit om kennis te maken met de geschiedenis van de zoutteelt, de werking van de zoutziederij en de techniek van de zoutwinning. Een tentoonstelling gevolgd door een rondleiding in een werkende zoutmoeras zal u in staat stellen het werk van de zoutwerker en de geheimen van de produktie van wit goud te begrijpen. Zowel leerzaam als fascinerend!

Waar kunt u zout van het Ile de Ré kopen?

Weg van de zoutmoerassen, in Ars-en-Ré, kunt u in de Cabane des Sauniers fleur de sel, fijn zout en zoutkorrels inslaan, maar ook de heerlijke karamels van het Ile de Ré en andere streekproducten proeven. Rechtstreeks van de producent naar de consument, dat is alles wat we willen! La coopérative des Sauniers : 7 route de la Prée, 17590 Ars-en-Ré, www.sauniers-iledere.com

 
Kies uw accommodatie voor uw verblijf op het Ile de Ré