Saint-Clément-des-Baleines

Onder de plaatsen die u moet bezoeken voor uw kampeervakantie, is Saint-Clément-des-Baleines een must voor kampeerders die een van de meest bezochte monumenten op het Ile de Ré willen ontdekken: de Vuurtoren van de Walvis! Op het programma: klim naar de top van de vuurtoren, bezoek het museum, maar ontdek ook het kleine gebouwde erfgoed van de omgeving... Welkom in Saint-Clément-des-Baleines, een charmant dorp in het noordwesten van het Ile de Ré, tussen de wilde kust en het bos!

Het bezoek aan de Vuurtoren van de walvis, het museum en de Oude Toren

Zodra u aan de voet van de Phare des Baleines, een van de hoogste in Frankrijk, aankomt, worden u verschillende bezoeken voorgesteld. Begin met het beklimmen van de 257 treden van de vuurtoren die u naar de top van het gebouw leiden (57 meter). Daar kunt u genieten van een adembenemend uitzicht op het Ile de Ré, de Conche des Baleines, de visserssluizen en zelfs de vuurtoren van Baleineaux en het Ile d'Oléron als het weer het toelaat. Hier is de gelegenheid om prachtige foto's te maken van uw kampeerverblijf op het Ile de Ré! Vervolg het bezoek, deze keer op het droge, door de deuren van het museum te duwen. Via een speels en leerzaam parcours dat zowel jong als oud zal bekoren, ontdekt u het grote epos van de vuurtorens en bakens van de kusten van de Charente en de geschiedenis van deze reuzen van de zeeën van de 17e eeuw tot nu. Je hoeft alleen maar op de rode knop te drukken om verklarende video's van Jamy Gourmaud, de presentator van de show "C'est pas sorcier!" te lanceren. Kinderen zullen het geweldig vinden! De Oude Walvis Toren staat ook op het programma van het bezoek. De toren is gebouwd tussen 1669 en 1682 door de ingenieurs van Vauban en is 31 meter hoog. Toen het vuur nog in werking was, werd het gevoed met visolie, vooral walvisolie, en vervolgens met steenkool in het midden van de 18e eeuw. In 1904 werd de Vieille Tour met zijn gekanteelde top geklasseerd als Historisch Monument.

Een beetje geschiedenis...

Dankzij de knowhow van de architect Léonce Reynaud, directeur van de Vuurtoren en de Bakendienst, werd de huidige vuurtoren in 1854 ingehuldigd. Het werd opgericht ter vervanging van de naburige Oude Toren die in 1682 werd gebouwd. Het werd gebruikt om de noordwestelijke punt van het eiland te markeren en om boten te begeleiden die uit de Antiochische en Bretonse inhammen kwamen. Vandaag de dag is de vuurtoren nog steeds in bedrijf met een bereik van ongeveer 50 kilometer.

De favorieten van de camping

Geniet van de geneugten van het zwemmen op het strand van de Conche des Baleines, dat een wild en authentiek aspect behoudt.

Verken de paden van de kwelders in de buurt van het natuurreservaat van Lilleau des Niges door het fietspad te nemen dat Saint-Clément-les-Baleines met Portes-en-Ré verbindt.

Ontdek de Pyramide des Chaumes, een merkwaardige 4 meter hoge obelisk die ooit als bitter werd gebruikt.

Maak een stop rond de laatste visserssluis van Saint-Clément met de bijnaam "La Moufette".

 
Kies uw accommodatie voor uw verblijf op het Ile de Ré