De gastronomie van het Ile de Ré

Je kweekt een passie voor smaak? Dat is goed, wij ook! Hier vindt u een overzicht van lokale producten en gastronomische specialiteiten die u zeker op uw bord zult vinden tijdens uw kampeervakantie op het Ile de Ré!

Zout

Onder de vlaggenschipproducten van het Ile de Ré neemt zeezout een prachtige plaats in de gastronomie van het eiland in. De fleur de sel van het Ile de Ré wordt erkend als een van de meest verfijnde en smakelijke zouten ter wereld en krijgt de bijnaam "het witte goud" van het moeras. In het noorden van het eiland, in de kwelders van Loix en Ars-en-Ré, wordt het zout met de hand verzameld volgens een voorouderlijke knowhow van 800 jaar geleden. In tegenstelling tot geraffineerde industriële zouten is het zout van het Ile de Ré 100% natuurlijk, zonder additieven, en ondergaat het geen enkele chemische behandeling of verwerking na de oogst.

sel-de-ile-de-re-CMT17-E.COEFFE.jpg

©CMT17 E. Coeffe

Oesters

Minder bekend dan zijn buurman in het stroomgebied van de Marennes-Oléron, heeft de oester van het Ile de Ré niets om jaloers op te zijn. De oester groeit in een door de natuur verwende omgeving, tussen de oceaan en de kwelders. Opgegroeid in open zee en vervolgens gerijpt in clairen in het hart van de moerassen, krijgen de schelpen een mooie groene kleur, een zeer vlezige textuur en een beetje nootachtige smaak waar oestercrèpers dol op zijn. De beste manier om ervan te genieten? In een oesterschuur, met je voeten in het water (of bijna). Wist je dat? Jaarlijks produceren de oesterkwekers in Retais tussen de 6.000 en 8.000 ton oesters, ongeveer 3% van de Franse nationale productie. Het duurt ongeveer 3 jaar om een oester tot volle wasdom te laten komen.

Lees ook: "5 dingen om te weten over oesters uit het Ile de Ré"

huitres.jpg

De vroege aardappel

De Pomme de Terre Primeur de l'île de Ré is klein van formaat, smeltend, zoet, met een lichte nootachtige smaak en heeft een stevige reputatie opgebouwd bij de consument. De trots van de tuinders is dat het een zeldzaam en gewild product is, dat daarom tegen een iets hogere prijs wordt verkocht. Temeer daar de opbrengst niet hoger is dan 25 ton per hectare. Pommes de Terre de l'île de Ré kunnen worden gekookt met water, gestoomd of gebakken, met boter of olijfolie. Een echte traktatie! Wist je dat? De aardappel van Ile de Ré was de eerste Franse aardappel die in 1998 een BOB kreeg.

pommes-de-terre.jpg

Samphire

Ben je bekend met de "zeeboon"? De zeekraal, ook wel bekend als de "zeekraal", is een wilde plant met een groene stengel die in moerassen groeit. Het wordt meestal geoogst in het voorjaar, wanneer het vlezig en knapperig is. Het kan worden verkregen in potten (geconserveerd in azijn of gekonfijt) in delicatessenwinkels en viswinkels op het Ile de Ré. Zeer gewaardeerd door fijnproevers, de zeekraal is laag in calorieën, maar zeer rijk aan jodium, fosfor, silicium en mangaan. Te serveren als voorgerecht, in een salade, gebakken in peterselie, maar ook rauw als aperitief.

salicorne.jpg

wijn, cognac en pineau

Dankzij de cisterciënzer monniken die zich in de 12e eeuw op het eiland vestigden, is Ré vandaag de dag de thuisbasis van zo'n 650 hectare wijnbouw, waar uitstekende rode, rosé- en witte wijnen worden geproduceerd. Een kort bezoek aan de wijnbouwerscoöperatie van Bois-Plage geeft u de mogelijkheid om een mooie reeks wijnen te ontdekken die op het eiland Ré worden gemaakt en gebotteld: de "Thirst for Escape", verkrijgbaar in wit, rood en rosé, Le Royal (Vin blanc de Pays Charentais) en de niet te missen Rosé des Dunes. Niet te vergeten zijn Cognac en de beroemde Pineau des Charentes AOC, waarvan de reputatie goed gevestigd is. Verrassender is de Pastaga de l'île de Ré, een pastis van venkel! Kortom, een verbluffend palet aan smaken en kleuren om met afgunst en gematigdheid te proeven.

Om te lezen over het onderwerp: "De wijnroute op het Ile de Ré"

cognac.jpg

Andere culinaire specialiteiten om te proeven:

  • Ambachtelijke koekjes en gezouten boterkaramellen uit de Biscuiterie de Ré (Sainte-Marie de Ré), de chocolaatjes van Éric Vallegeas, een ambachtelijke chocolatier in Saint-Martin de Ré.
  • De honing met de bloem van de moerassen van de Abeille Réthaise (Rivedoux) en de Abeille de Ré (Loix), de ambachtelijke jam, gelei en vruchtengelei van de Confitures du Clocher (Ars-en-Ré).
  • IJs, sorbets, gebak en andere bevroren bitterkoekjes van La Martinière, meester-ijsmaker die een instelling op het Ile de Ré is geworden.
  • Zeewier, rotswier, wakame, nori of zeesla met de hand geoogst door Hélène en Tanguy die de kleine Algorythme-boerderij in Ars-en-Ré hebben opgericht.

Al deze heerlijke producten en vele andere vindt u op de markten van het eiland Ré.

 
Kies uw accommodatie voor uw verblijf op het Ile de Ré