Fort Boyard

Fort Boyard is een versterkte burcht gelegen op een ondiepte oorspronkelijk gevormd door een zandbank die wordt blootgesteld bij eb en in het smalle kanaal van Antiochië tussen het eiland van Aix in het oosten, het eiland van Oléron Island in het westen, het eiland Madame in het zuiden en île de Ré in het noorden ligt. Het behoort toe aan de Charente-archipel in het noorden en is verbonden aan het kadaster van de gemeente van het eiland van Aix1, in het departement Charente-Maritime.

Het bouwen van een verdedigingssysteem werd gepland vanaf de 17e eeuw maar het project wordt pas voltooid in de loop van de negentiende eeuw.

Het fort werd eerst gebouwd ter bescherming van de rede, de monding van de Charente, de haven en in het bijzonder het grote arsenaal van Rochefort, maar wordt later omgebouwd tot een gevangenis een paar jaar na de voltooiing. Het gebouw is nu vooral bekend vanwege de televisieshow met dezelfde naam.

Fort Boyard is een integraal onderdeel van de maritiem arsenaal van Rochefort dat zich uitstrekt over de hele lengte van de monding van de Charente.